Het Uniform

Zoals bij bijna elke hobby hoort er ook bij scouts aangepaste kledij. Binnen Jobertus verstaan wij onder het uniform boskleurige kledij met hemd én das. Belangrijk is dat deze kledij vuil mag worden en dat de kinderen er gemakkelijk mee kunnen spelen. Bij de allerkleinsten (Loebassen-Sjamfoeters) wordt het dragen van een hemd nog niet verplicht. Dit doen we omdat deze kinderen nog volop in hun groeifase zitten en de goede scoutshemden niet goedkoop zijn.
Aangepast schoeisel om te spelen in het bos en dat ook tegen een stootje kan is aangeraden!

De das van scouts Jobertus is donkergrijs met een rode rand.

Op deze pagina vindt u de dassen, t-shirts en kentekens.

Het scoutshemd is verkrijgbaar in de scoutswinkel 'Hopper' in Antwerpen of onze eigen tweedehandsshop (afhakelijk van beschikbaarheid). Hopper heeft ook een website, waar je kleding en (kamp-)materiaal kan bestellen om af te halen in de winkel of thuis te laten leveren.

Jaartekens, lintjes en badges

Hieronder is weergegeven hoe het hemd gedragen wordt en waar welke tekens geplaatst worden. Het jaarkenteken wordt telkens aan het begin van het jaar uitgedeeld door de nieuwe leiding aan de leden. Wanneer het jaar voorbij is, gaat het ‘oude’ jaarteken naar de achterkant van het hemd en het nieuwe jaarteken wordt vooraan op de rechterborst genaaid. Bij de kleine takken (wouters/kawellen/kalibers/welka’s) wordt elk jaar op kamp een kabouter of wolfje uitgedeeld na het voltooien van de belofte. Wanneer alle kabouters en wolfjes verkregen zijn, kunnen deze vier tekens vervangen worden door één teken, namelijk het belofteteken.

Al deze kentekens zijn verkrijgbaar bij de scoutswinkel 'Hopper' en de meeste zijn ook beschikbaar op onze website. Wil je meer informatie over al deze tekens? Ga dan gerust eens langs bij de groepsleiding, wij helpen je graag verder!

 
Rechtermouw

Groepslintje

Takkenteken

Groepslintje van Jobertus.

Takteken van je huidige tak.

   
Rechterborst
Jaarkenteken Huidig jaarkenteken.
   
Linkerborst
Nationaliteitslintje Lintje België en Europa.
Zak: belofteteken(s) Wolfjes en kabouters of het becombineerd belofteteken.
   
Linkerarm
Gemeenschapsteken Vlaams leeuwenschildje.
Provincieschildje Provincieschild Antwerpen
Internationaal kenteken Internationaal scoutskenteken: witte lelie met koord rond op paarse badge.